Heleneholms SK

Referat: AIF Barrikaden - Heleneholms SK

Startelva: Niklas – Ulrik, Henke Ni, Martin N, Danne Sv – Majed, Mats, Tobbe, Kalle – Jimmy, Joel J

Avbytare var Fredrik som spelade höger yttermittfältare sista halvtimmen, Stefan som spelade mittback sista 28 min:a, Christian som spelade sista 25 som vänster yttermittfältare och Linus som inte spelade alls – han var mest där som back-up för Niklas eftersom dennes fru skulle föda i dagarna och han därför kunde tvingas utgå.

Det är förvånansvärt ofta ett av lagen dominerar kraftigt första minuterna av matcherna och det har oftast rätt litet samband med vem som kommer att dominera matchen i sin helhet och inte heller vem som vinner. Den här gången hade Heleneholm (nedan kallat HSK) väldigt mycket boll första 5 minuterna och också om än klart mindre också 5-10 min efter vårt ledningsmål. Detta ledningsmål kom i princip på vårt första anfall. Det var Majed som slog ett inlägg till Jimmy som gjorde ett väldigt säkert avslut tätt intill stolproten. Detta skedde alltså redan i den 5:e min.

Resten av första halvlek var relativt jämn spelmässigt med ett par klara chanser åt vart håll innan ett riktigt fint anfall från vår sida resulterade i en utökad ledning. Joel slog en jättefin passning ut till Majed som från sin högerkant än en gång slog vad som åtminstone såg ut att vara avsett som ett inlägg men på något sätt gick över målvakten där Jimmy från nära håll stötte in 2-0. Det lät efter matchen på Jimmy som att bollen hade gått in ändå och att han ”snodde målet” även om det inte såg ut så från läktarplats. Vi var nu framme i den 41:a min men vi hann också med en jättechans till innan halvleken var till ända. På övertid kom vi 3 mot 1 men läget missades p.g.a. allt för stor osjälviskhet…

I andra halvlek hade vi en jättedubbelchans i den 53:e min när bollen studsade lite hit och dit innan den smet strax utanför ena stolpen. Sedan var det relativt jämnt och händelsefattigt och relativt låg intensitet i matchen under 20-25 min – mycket stillastående/väntande på boll i båda lagen. Avbrotten i detta var när HSK först brände ett jätteöppet läge i den 64:e innan man reducerade i den 66:e min.

De satsade naturligtvis allt mer framåt men det kändes inte riktigt farligt någon gång. Mot slutet av matchen gick vi upp rätt rejält i intensitet igen, säkert inspirerade av Majed som efter att ha varit ute en vända kom in på topp för att sedan efter en stund backa till mittfältare. Han var helt otroligt bra och sysselsatte i princip halva deras lag varje gång han hade bollen och det var ofta! I den 82:a min slet han sig förbi 3-4 spelare innan han ur ganska dålig vinkel sköt ett skott som passerade målvakten och gick längs med mållinjen innan den smög utanför bortre stolpen. HSK hade ett nästan identiskt läge i första halvlek.

Bara minuten senare blev Majed fälld i straffområdet vilket såg ut som en solklar straff men domaren friade. Vi hade sista 20 gått ner till fembackslinje med Henke som libero och HSK skapade även om de hade ett visst litet spelövertag inga farliga chanser alls. Vårt försvarsspel kändes ö.h.t. mycket lugnare och stabilare än vad som ibland varit fallet. HSK fick t.ex. ut väldigt lite på sina fasta situationer.

Som helhet en match av medelmåttig kvalité där nog resultatet speglar matchbilden rätt bra men det nog kunde slutat lite annorlunda om inte HSK haft otur med skador och en spelare visat dålig disciplin. Man hade bara 14 spelare från början och tre av dem skadades, två så svårt att de fick utgå (varav en av de bästa) medan en kom in i spelet igen. Dessutom kom deras stora målskytt Waggeh Hagie inte förrän precis när matchen startade och var bara med delar av första halvlek (och hela andra). Att våra mål kom rätt psykologiskt kan också ha haft stor betydelse för matchbilden; ett i vårt allra första anfall sedan de tagit tag i spelet direkt och ett så där försmädligt precis innan paus.

Till slut måste nämnas HSK:s back Saikou Dampha (nr 3) som var alldeles fantastiskt bra – smidig, snabb, läste spelet bra och tuff i närkamperna. Rädslan för att de skulle flytta upp honom i anfallet mot slutet visade sig förvånansvärt nog obefogad. Han flyttades inte mer än några tiotal meter upp i banan och det kan vi nog vara glada för.

Statistik: Hörnor: 2-6 Skott på mål: 4-4 Skott utanför: 3-8